چگونه یک فروشگاه آنلاین در سال 1403 راه اندازی کنیم (راهنمای گام به گام)

چگونه یک فروشگاه آنلاین در سال 1403 راه اندازی کنیم (راهنمای گام به گام)
این راهنمای گام به گام شما را با نحوه راه اندازی یک وب سایت تجارت الکترونیک و ایجاد یک فروشگاه آنلاین آشنا می کند. با کمک این راهنمای جامع، شما به خوبی در راه ساختن یک فروشگاه آنلاین موفق خواهید بود.

راه‌اندازی یک فروشگاه آنلاین می‌تواند کاری دلهره‌آور باشد، اما با ابزارها و راهنمایی‌های مناسب، می‌تواند یک سرمایه‌گذاری سودآور و رو به رشد باشد. چه یک کارآفرین باتجربه باشید و چه تازه شروع به کار کرده اید، ایجاد یک فروشگاه آنلاین می تواند به شما کمک کند تا به مخاطبان (مشتریان) بیشتری دسترسی پیدا کنید و کسب و کار خود را توسعه دهید.

در این مقاله، نحوه راه‌اندازی یک فروشگاه آنلاین، از انتخاب دامنه و یک پلتفرم تجارت الکترونیک گرفته تا طراحی وب‌سایت، اخذ نماد اعتماد، تکمیل پرونده مالیاتی پروژه، دریافت و نصب درگاه پرداحت اینترنتی و فروش اولین محصول شما را راهنمایی می‌کنیم. با کمک این راهنمای جامع، شما به خوبی در راه ساختن یک فروشگاه آنلاین موفق خواهید بود.

در این نوشتار به ترتیب همه موارد زیر را به جزئیات توضیح داده ایم:

  • 10 گام برای ایجاد یک فروشگاه آنلاین

1 - یک ایده تجاری بیابید و محصولات خود را انتخاب کنید.
2 - برای  کسب و کارتان  اسم مناسب پیدا کنید.
3 - ساختار کسب و کار خود را مشخص کنید.
4 - یک پلتفرم تجارت الکترونیک را انتخاب کنید.
5 - تولید محتوی را شروع کنید.
6 - هویت بصری کسب و کارتان را طراحی کنید.
7 - امورقانونی را انجام دهید.
8 - برای بسته بندی، ارسال و سایر خدمات برنامه ریزی کنید.
9 - بازاریابی را شروع کنید.
10 - سایت را منتشر کنید! به دنیای تجارت الکترونیک خوش آمدید . . .

نکته:
مهم نیست شما چقدر در کار با نرم افزارها موردنیاز مهارت دارید، ولی قرار نیست همه کارهای نرم افزاری را به کارمندان بسپارید. بایستی آمادگی ذهنی برای یادگیری را داشته باشید. این یادگیری شروع دارد ولی نقطه پایان ندارد. پویائی  این کار در رشد همه جانبه و خصوصا در جنبه های تکنولوژی است. نگران نباشید، شما قرار نیست برنامه نویسی یاد بگیرید یامهارت های سختی را فرابگیرید. کافیه که مصمم به یادگیری باشید. 

1 - یک ایده تجاری بیابید و محصولات خود را انتخاب کنید

یکی از بزرگترین چالش هایی که کارآفرینان با آن مواجه هستند، یافتن محصولات سودآور برای فروش است. اگر شما همین الان کسب و کاری دارید که می خواهید آن را در دنیای اینترنت هم انجام دهید، کار سختی پیش رو ندارید. مثلا اگر شما اکنون به کار فروش لوازم بهداشتی ساختمان مشغول هستید یا اینکه عطاری با مجوز کار دارید، تکلیفتان روشن است. می توانید به سرعت سایر مراحل را طی کنید و بین 1 تا 3 ماه فروشگاه خود را افتتاح کنید.
اگر میخواهید یک کسب و کار جدید در اینترنت شروع کنید، این مرحله برای شما بسیار مهم است. باید برای انتخاب موضوع فعالیت به این سوالات جواب بدهید:

- به فعالیت در چه گروه کالائی علاقمند هستید؟
مثلا محصولات حوزه سلامت و زیبائی؟ محصولات دیجیتال؟ لوازم خانگی؟ مبلمان و دکوراسیون؟ آیا علاوه بر علاقه مهارت یا تجربیات خاصی دارید؟ 

-چه میزان سرمایه دارید؟
یا حتی بدون توجه به سرمایه، به چه محصولاتی دسترسی دارید؟ مثلا دوستی که نزدش اعتبار دارید، فروشنده دست اول یا تولید کننده قطعات یدکی خودرو است. این می تواند نقطه شروع خوبی برای کسب و کار شما باشد.

-چه ویژگی خاصی دارید؟
مثلا شما مربی ورزش خاصی هستید با 20 سال سابقه و شبکه بزرگی از ارتباطات دارید. افرادی زیادی شما را به داشتن تخصص در رشته خاص ورزشی می شناسند. همین می تواند کلید حل این مسئله باشد.

در هرصورت، ما در جلسات مشاوره ابتدا این سوال را جواب می دهیم. آیتم های زیادی هست که باید بررسی شوند و با بررسی همه جانبه تصمیم نهائی گرفته شود.

2 - برای  کسب و کارتان  اسم مناسب پیدا کنید

چرا ازکلمه پیدا کردن استفاده کردیم و ننوشتیم انتخاب کنید. چون انتخاب شما تنها عامل تعیین کننده نیست. مثلا شما سالهاست به کار فروش کیف و کفش به نام غزال مشغول هستید. باید ببینیم با کلمه غزال و نحوه نگارش شما و احتمالا افزودن یک کلمه دیگر چه دامنه ای را می توانیم به ثبت برسانیم. خوشبختانه این روزها صدها نوع دامنه می توان ثبت کرد. خلاقیت در انتخاب دامنه گام مهمی در رشد کسب و کار آنلاین نقش مهمی دارد.

مثلا عنوان کلمه جانبی بادامنه janebi.com چقدر مناسب یک فروشگاه اینترنتی برای لوازم جانبی هست؟ یک انتخاب عالی. یا فروشگاه دلبند با نشانی delband.com برای فروشگاه اینترنتی لوازم کودک.

برای انتخاب اسم باید آیتم های متعددی را بررسی کرد. مثلا:
- نحوه نگارش درست. برخی اسامی مثلا اسم صحرا فقط sahra نوشته می شود و امکان نوشتن به صورت دیگری وجود ندارد. ولی برای نوشتن کلمه سعید یا غزاله چندین نحوه نگارش وجود دارد که انتخاب خوبی نیست.
- میزان اسم های مشابه در همان بیزنس. بودن فروشگاه های انلاین هم اسم، اتفاق خوبی نیست. 
- خوش آوا بودن اسم، کار شما را در برندینگ تسهیل می کند. 
- اگر اسمی که می خواستیم همه دامنه ها را گرفته باشند چه کنیم؟
چند انتخاب داریم:
- اگر دامنه ای برای فروش بود و قیمتش مناسب بود را بخریم.
- کلمه متناسب با کسب و کار به عبارت اصلی اضافه کنیم.
- از دامنه هایی با پسوند های جدیدمثل online .center .shop .app .asia می توان استفاده کرد.
- خلاقیت به خرج بدهیم و یک اسم جدید مناسب طراحی و ثبت کنیم.

نکته:

مطمئن باشید که دامنه، هاست و هر ابزاری برای سایت خریداری می شود با ایمیل و تلفن شما (مالک سایت) باشد. ثبت دامنه توسط دیگران مثلا طراح سایت و به نام طراح سایت یا هر شخص دیگری، اشتباهی بزرگ است. 

3 - ساختار کسب و کار خود را مشخص کنید

مدل فعالیت خودتان را  چطور تعریف می کنید؟ خرده فروشی؟ عمده فروشی؟ فروش به سازمانها؟

این گام اول است که برای طراحی مدل کسب و کار لازم است به آن جواب داده شود. با گذشت بیش از 20 سال از حضور فروشگاه های اینترنتی در ایران و ظهور برخی فروشگاه های بزرگ در حوزه های عمومی، اکنون وقت ایجاد کسب و کارهای تخصصی است. امروزه عبارت نیچ مارکت (Niche marketing) به گوش همه آشناست. انتخاب یک گوشه بازار به جای شروعی گسترده و گستره باز. 

نحوه تامین کالا، نحوه انبارداری، بسته بندی و ارسال در این مرحله پیش بینی می شود. همه مدل های ارسال باید مورد بررسی قرار بگیرد. کالاهای بزرگ روش های خودش را می طلبد و کالاهای سبک و کوچک نیز راه کارهای خاص خود را دارد. با همفکری هم، بهترین مدل ها را انتخاب و براساس آن فعالیت و زیر ساخت ها را آماده می کنیم.

4 - یک پلتفرم تجارت الکترونیک را انتخاب کنید

شاید یکی از جنجالی ترین نکته بین همکاران همین مورد است. کلا چند راهکار برای انتخاب پلتفرم یا سیستم نرم افزاری برای ایجاد وبسایت فروشگاهی مقدور است:

-برنامه نویسی اختصاصی
داشتن تیم برنامه نویسی و طراحی و کدنویسی اختصاصی به صورت InHouse شاید آرزوی هر موسس فروشگاه اینترنتی باشد، ولی این مسیر ضمن اینکه مزایای فوق العاده ای داره به همان اندازه هم مشکل داره:
مزایا: 
هر آنچه دوست دارید را می سازید.
می توانید سورس برنامه را داشته باشید.
معایب:
پرهزینه است.
زمانبر است.
وابسته به فردیا شرکتی است که کد نوشته است.

استفاده از سیستم مدیریت محتوای بین المللی (CMS=Content Management System)

در این گروه سیستم های وردپرس (با افزونه ووکامرس) اولین گزینه است. ظاهرا یک سامانه رایگان و کد باز (OpenSource) است و دیگه چه بهتر از این؟ سیستم مدیریت فروشگاه پرستا، اوپن کارت و مجنتو هم در بازار ایران مورد استفاده قرار می گیرند ولی همه این سیستم ها هم مزایا و معایبی دارد:

مزایا استفاده از وردپرس:
-یک سامانه بین المللی و بسیار پر استفاده است.
- تعداد افرادی که می توانند با این سیستم کار کنند زیاد است.
- تعداد بسیار زیادی افزونه و ماژول برای این سیستم نوشته شده است.
- قالبهای زیادی برای این CMS طراحی شده و تعداد زیادی هم فارسی شده و مناسب استفاده در ایران است.

معایب استفاده ازوردپرس:
- شما نیاز دارید که همیشه یک نیروی انسانی مسئول سایت داشته باشید. برای تهیه بک آپ پشتیبانی و برای تغییراتی که نیاز دارید وهم چنین به روز کردن نرم افزار و ماژولهای متعددی که در ساخت سایت استفاده می شود.
- همه ماژول ها و افزونه ها رایگان نیستند. برای خرید باید سالانه هزینه دلاری پرداخت کنید (که پرداختش خودش یک چالش است) و برخی هم به دلیل تحریم های جهانی، امکان خرید ندارد.
- استفاده از افزونه های کرک شده، امنیت سایت را بشدت مورد تهدید قرار می دهد.

نمونه سایت ساخته شده با وردپرس:
همسر خوب سایت آموزش همسرداری 

صنایع چوب فرهنگ سایت فروش محصولات مبلمان خانگی و اداری

فروشگاه الوان دیزان، فروش تیشرت های چاپی 

استفاده از فروشگاه سازهای ایرانی:

فروشگاه ساز شاپفا به عنوان اولین فروشگاه ساز ایرانی سال 91 شروع به فعالیت کرد. بعد از آن فروشگاه سازهای زیادی وارد بازار شده اند که پورتال، سازیتو و وبزی از آن جمله هستند.
فروشگاه سازها هم مثل CMS های بین المللی نقاط شعف و قوت دارند. که در نهایت انتخاب با شماست. البته انتخاب مشاوری که قرار است در این مسیر با شما همراه باشد می تواند در این امر موثر باشد.

مزایای فروشگاه ساز:
- سریع آماده می شود.
- مسئولیت کلیه امور فنی برعهده آنهاست. گرفتن بک آپ، به روز کردن نرم افزارها، مدیریت هاست (سرور سایت) و حتی امنیت سایت با تیم فنی فروشگاه ساز است.
- به نسبت هزینه سالانه که پرداخت می شود از CMS های خارجی ارزانتر تمام می شود.

نمونه سایتهای ساخته شده با فروشگاه ساز شاپفا و دنابیز:

- سپیدمو، خدمات به سالمندان

- سیساهوم فروشگاه لوازم بهداشتی آشپزخانه و حمام

-بانوکا فروشگاه لوازم آرایشی و بهداشتی

-کاوش فون نماینده دوربین مداربسته جوویژن در ایران

- دلبند فروشگاه اینترنتی لوازم کودک

فروشگاه سازها یک مزیت مهم دارند. امکان تست واقعی به مدت 1 تا 2 هفته را برای شما فراهم می کنند. اگر فروشگاهی دارید که از یک سیستم دیکر استفاده می کند، امکان انتقال اطلاعات از سیستم قبلی به فروشگاه سازها مقدور است.

5 - هویت بصری کسب و کارتان را طراحی کنید

برخی براین عقیده هستند که در گام اول برای طراحی لوگو و هویت بصری برند هزینه نکنید. بله اگر شک دارید که این اسم و عنوان و این شغل انتخاب قطعی شما نیست، قطعا پیشنهاد خوبی هست. ولی همین شک داشتن و عدم اطمینان به پایداری پروژه، پاشنه آشیل کار است و نقطه ضعف مدیریتی به شمار می رود.

در هر حال برای این مرحله بهتر است نمونه ای فعالیتهای انجام شده را ببینید و در نهایت تصمیم بگیرید که در چه مرحله ای به گرافیک و ظاهر سایت و کسب و کارتان بها بدهید.

اگر فروشگاه خود را ایجاد کرده اید ولی نیاز به طراحی هویت بصری دارید، برای همفکری و مشورت در این مورد با ما تماس بگیرید. (09120245731)

6 - تولید محتوی را شروع کنید

الان که موضوع فعالیت و نوع کالاهایی که باید در فروشگاه عرضه شود قطعی شده است. پلت فرم و نرم افزار مناسب فروشگاه انتخاب و سفارش داده شده است. باید شروع کنیم به تولید محتوی. اولی محتوای لازم، محتوای مربوط به محصولات است. 

برای هر محصول نیاز به این محتوی داریم:

-عکس محصول از زوایای مختلف
- ابعاد محصول 
- نوع بسته بندی و عکس محصول در بسته
- نگارش مشخصات و کاربردهای محصول 
- در صورت نیاز به آشنائی خریدار به نحوه استفاده یا طریقه نصب یا آماده سازی، بهتر است یک فایل PDF تهیه شود که مشتری بتواند آن را دانلود کرده و براساس آن کار نصب یا استفاده را با دقت اجرا کند.
- درج گارانتی های موردنظر
- نحوه ارسال و تحویل سفارش و هزینه های آن
- هزینه محصول و سایر هزینه های مربوطه مثل: مالیات بر ارزش افزوده، هزینه بسته بندی، هزینه ارسال و سایر خدمات در صورت نیاز
شاید این قسمت سخت ترین بخش کار باشد. خصوصا اگر کمی کمالگرائی هم در کار باشد، این بخش کار طولانی تر خواهد شد.

برای بخش عکاسی راه کارهایی وجود دارد که می تواند کار ما را ساده کند. 

7 - امورقانونی را انجام دهید

طبق قوانین تجارت الکترونیک، هر فروشگاه برای داشتن درگاه پرداخت اینترنتی باید این مراحل را طی کند:

-ثبت نام و اخد اینماد

-تکمیل پرونده مالیاتی مربوط به همین کسب و کار

-دریافت درگاه پرداخت با ارائه اینماد و مستندات مربوط به پرونده مالیاتی

این بخش نیاز به دقت و تجربه دارد که همه امور به صورت صحیح و قانونی انجام شود که هم مسیر درست و قانونی باشد و از طرفی هم کارفرما دچار خسارت نشود.

ما برای سفارشاتی که توسط تیم ما اجرا می شود این سه بخش را با استفاده از مدارک و اطلاعات مشتری، انجام می دهیم. پس نگران این بخش نباشید.


8 - برای بسته بندی، ارسال و سایر خدمات برنامه ریزی کنید

الان دیگه وقتش هست که به فرآیندهای بعد از فروش بپردازیم. ما برای انبارداری، بسته بندی، به روز کردن آمار، تغییر قیمت کالا (امکان تغییر قیمت براساس شاخص های مشتری مثلا نرخ روز دلار) پشتیبانی از مشتریان برنامه داریم. 
مشتری مداری از پاسخ به سوالات قبل از خرید مشتریان شروع می شود و نقطه اوج آن ارسال و تحویل کالا به مشتری است.

طراحی و تولید کاغذ بسته بندی، انواع ساک های کاغذی و پارچه ای، کارتن و کیسه های پلاستیکی بسته همزمان با تولید محتوی انجام می شود. به مدد ابزارهای دیجیتال، لازم نیست تعداد بالایی از این اقلام سفارش داده شود. 

در مورد هزینه ارسال، معمولا نرم افزارها قادر هستند روش های مختلف را بپذیرند. هزینه های پست را براساس وزن محصول و شهر مبدا و مقصد، به صورت خودکار محاسبه کنند. امکان پس کرایه و استفاده از همه ناوگان های حمل مثل باربری، تیپاکس و سایر پستهای خصوصی به سهولت قابل بهره برداری است.

9 - بازاریابی را شروع کنید

ایجاد سایت فروشگاهی، مثل ساختن یک مرکز تجاری در دل بیابان است. در فضایی بدون تردد مشتری. فروشگاه اینترنتی که خود ابزاری در بستر اینترنت است، برای شروع رشد خود بهتر است از ابزارهای اینترنتی برای توسعه خود استفاده کند.

گام اول: شبکه های اجتماعی: همزمان با تولید محتوی برای سایت، بایستی محتوای مناسب برای شبکه های اجتماعی خصوصا اینستاگرام در دستور کار قرار بگیرد. کارکرد های اینستاگرام اگر بدرستی به کار بسته شود، نخستین مشتریان شما از آنجا خواهدبود. خلاقیت، بسیار باارزشتر از میلیون ها تومان پول می تواند کار فروش را پیش ببرد.

گام دوم: تبلیغات در سایتهای پر بیننده: اکنون روش PPC: Pay Per Click روشی مقرون به صرفه برای بازاریابی در سایتهای بزرگ به شمار می رود. همه چی به سادگی و سرعت قابل اجراست. سفارش، اجرا و گزارش و بازخورد، اثردهی کمپین ها را بیشتر می کند.

گام سوم: بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو خصوصا گوگل. این کار نباید بعد از افتتاح فروشگاه شروع شود. از روز اولی که نرم افزار سایت تحویل شد هر قدمی و هر کاری مثل ایجاد دسته بندی های محصول، وروداطلاعات محصول بایستی با نگاه بهینه سازی سایت صورت گیرد و نباید مجدد صفحات سایت بهینه شود.

گام چهارم: تبلیغات در گوگل. اگر دامنه شما IR. نباشد می توانید از خدمات تبلیغات گوگل استفاده کنید. با این کار می توانید فورا در صدر نتایج جستجوی گوگل بایستید.

گام ها بعدی: همین ها را که انجام بدهیم، راه های پیش رو برایمان مشخص تر می شود. بسته به اینکه مخاطب اصلی ما چه جنسیت، سن، طبقه اجتماعی، محل و جغرافیائی قرارداد بایستی راه کارهای مناسب اتخاذ شود.

10 - سایت را منتشر کنید! به دنیای تجارت الکترونیک خوش آمدید . . .

خوب نوبتی هم باشه نوبت آنالیز و بازخورده! به اینجا که برسیم بخشی از سفر تجارت الکترونیک به اولین مرحله خود رسیده است. بهره برداری. ابزارهای مدیریت و ارزیابی عصای دست ماست برای اصلاح مسیر و در نهایت افزایش سرعت.

با ما تماس بگیرید. اولین جلسه به صورت آنلاین یا حضوری به صورت رایگان خواهد بود. بعد از دریافت اطلاعات اولیه از شما، یک پیشنهاد یا پروپوزال از ما دریافت می کنید. 

تماس در واتساپ، ایتا و تلفن: 09120245731

تلگرام: https://t.me/parvizahed

مقاله:

وظایف یک مدیر فروشگاه اینترنتی

بازخوردها
    ارسال نظر